Пн - Пт10:00 - 18:00
Офісм.Київ. проспект Перемоги 22, оф 38
Ми в соц. мережах

Що таке консалтингові послуги

09.05.20230

Консалтингові послуги – поняття, види, переваги

Природною метою управління кожної компанії та бізнесу є прагнення постійного розвитку та завоювання великої ніші на своїй частині ринку. Але, як показує практика, для досягнення поставленої мети часто потрібна велика кількість фінансових вкладень і власних сил. Особливо збільшуються матеріальні та особисті витрати під час економічних проблем у країні.

Для того, щоб залишатися затребуваною, конкурентоспроможною та відомою фірмою, важливо регулярно проводити реорганізацію компанії, удосконалювати стратегію розвитку та тактику. За умови відсутності внутрішніх ресурсів для цього компанії користуються зовнішніми послугами – консалтингом. Як розібратися із визначенням консалтингових послуг? Які види консалтингових послуг? Якими перевагами та недоліками характеризується консалтинг?

Що таке консалтингові послуги та навіщо вони потрібні?

У діяльності вітчизняних та міжнародних компаній різних масштабів часто виникають труднощі. Причинами їх появи можуть бути як зовнішні чинники, і внутрішні. Одними з основних причин найчастіше є ринкові коливання цін, збільшення чи зменшення кількості конкурентів. Також проблеми можуть виникнути через внутрішні колективні відносини. Усе це в результаті призводить до відсутності ресурсів щодо гідної боротьби за своє виживання. Раціональним рішенням, у даному випадку, буде звернутися за допомогою до фахівців та скористатися консалтинговими послугами.

Відповідно до термінології, консалтинг – це спеціалізований вид послуг, суть якого полягає у наданні консультацій. Один спеціаліст чи фірма надають послуги, спрямовані на вирішення завдань іншої компанії, що базуються на певних проблемах.

Консалтинг дозволяє вирішити багато проблем різного характеру. В окремих випадках це можуть бути комплексні завдання або вузькоспеціалізовані. Наприклад, консалтингові бухгалтерські послуги засновані на залученні спеціалізованої фірми чи окремого менеджера на вирішення бухгалтерських завдань. Тому часто люди не розуміють чіткого поняття консалтингу.

Одним із основних завдань консалтингових послуг є дозвіл за допомогою зовнішніх фахівців, внутрішніх організаційних та управлінських завдань компанії. Для цього укладається договір або оформляється на роботу кваліфікований спеціаліст у певній галузі. Вони проводять оцінку стану, визначають причину появи проблеми та становлять план для їх вирішення.

Схематично етапи консалтингу можна відобразити у такій послідовності:

  • Визначення проблеми;
  • Укладання договору;
  • Збір інформації та даних;
  • Розробка рішень;
  • Реалізація плану роботи;
  • Оцінка керівництвом компанії;
  • Розрахунок із замовником.

За консалтинговими послугами звертаються не тільки за наявності певних труднощів у роботі компанії. Додатковою причиною може бути бажання керівника розширити компанії, що вимагає своє чергу термінове збільшення штату фахівцями різних сфер. За умови найму їх на роботу знадобиться тривалий час для навчання, проведення постійного контролю за виконанням поставлених завдань, і тільки після цього з’явиться можливість спокійно ставити їм складніші завдання для виконання. А в компанії, яка розвивається стільки часу, зазвичай не існує.

Консалтингові фірми – це компанії, які спеціалізуються на наданні широкого спектру консалтингових послуг. Як правило, у таких компаніях досить широкий штат фахівців, які одночасно співпрацюють з різними організаціями.

Фахівці виділяють такі форми консалтингу:

  • Аналітику;
  • Прогнозування;
  • Ревізію діяльності;
  • Проведення експертних консультацій;
  • Безпосередню роботу у проекті.

Консалтингові послуги: класифікація за видами

Фахівці виділяють наявність наступних видів консалтингу:

  1. ІТ-консалтинг. Вважається одним із найбільш нових та затребуваних видів на території України. Надає консультації та надає допомогу в галузі інформаційних технологій. Тобто IT-консалтинг допомагає вирішити проблеми, пов’язані з інтернетом та бізнес-процесами, пов’язані з інформуванням.
  2. маркетинговий. На жаль, мало компаній мають власні маркетингові відділи або можливість найму кваліфікованого співробітника, який зміг би вирішити всі маркетингові питання. Адже для розвитку успішного бізнесу в сучасних реаліях реклама має вагоме значення. Найчастіше маркетинговий консалтинг надається паралельно з послугами IT-консалтингу.
  3. Юридичний. Передбачає вирішення поточних питань, пов’язаних із дотриманням державного законодавства. З його допомогою здійснюється правильне оцінювання діяльності компанії та приймаються максимально рішення на максимально вигідних умовах. Важливе значення має юридичний консалтинг під час розширення фірми, під час відкриття нових філій чи укладанні договорів із посередниками чи з постачальниками.
  4. Фінансовий. Надає послуги, пов’язані з грамотним управлінням матеріальними засобами, внутрішнім розподілом бюджету компанії або з правильним зовнішнім вкладенням.
  5. Кадровий. Заснований на налагодженні внутрішнього клімату серед співробітників компанії, займається підбором нових кадрів відповідно до вимог фірми.

Однією з основних переваг консалтингових послуг є відсутність необхідності керівництву компанії займатися відкриттям нових вакансій та пошуком кваліфікованих фахівців у тих галузях, які захоплюють основні види консалтингу. Вирішення цих завдань є досить трудомістким і витратним за часом і з фінансового боку дію. Раціональним рішенням у цьому випадку буде співпраця з компанією, яка надає послуги з консалтингу.

Найчастіше, погляд з боку на проблему всередині фірми, сприяє визначенню простих причин складності та спрямування їх вирішення. Це і є основною причиною світової популярності консалтингових послуг.

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *

Про насAudit Sirius Plus
Понад 17 років надаємо послуги для малого та середнього бізнесу
03055, Україна, м.Київ проспект Перемоги 22, оф 38
https://auditsirius.com.ua/wp-content/uploads/2021/06/logo-gold-2021_montazhnaya-oblast-1.png
https://auditsirius.com.ua/wp-content/uploads/2021/06/coin-gold-2021-footer.png
Зворотний дзвінокЗалиште заявку!
Ми вам передзвонимо протягом 5 хвилин

    О насAudit Sirius Plus
    Более 16 лет оказываем услуги для малого и среднего бизнеса
    03055, Украина, г.Киев проспект Победы 22, оф 38
    НавигацияМеню
    Обратный звонокОставьте заявку!
    Мы вам перезвоним в течении 5 минут

      Розробка сайтуРазработка сайта My master

      © Auditsirius 2011-2023