Пн - Пт10:00 - 18:00
Офісм.Київ. проспект Перемоги 22, оф 38
Ми в соц. мережах

Бухгалтерія для IT компаній – особливості бухобліку в ІТ-компаніях

06.04.20230

В сучасному світі неможливо представити жодної галузі без використання інформаційних технологій. Ця сфера останнім часом інтенсивніше за інших розвивається та росте гору. Розвиток інформаційних технологій та її поглиблення в сучасність стосується всього світу, та й Україна тому не виключення. В повсякденному житті кожної людини присутня велика кількість різноманітної техніки, гаджетів та інструментів, функціональність яких забезпечують певні програми. З часом вони потребують написання доповнень, змін, коригування та удосконалення їх програмного забезпечення, яке виступає одним з найважливіших елементів господарювання в сучасному світі. Важливо зауважити, що діяльність ІТ-компаній, в порівнянні з іншими видами послуг, вважається дуже специфічною. Даний факт підтверджується законодавчими актами не лише України, але й інших країн світу та Європи.

Система оподаткування, правила надання доходів та деяких видів пільг для підприємств ІТ-галузі мають свої певні особливості. Для оподаткування ІТ-компаній та бухгалтерії, зареєстрованих у вигляді резидентів «Дія Сіті» актуальною інформацією буде використання пакету законодавчих актів про «Дія Сіті» (Diia City). Також важливо пам’ятати, що в залежності від форми підприємницької діяльності ІТ-компанії та видів її джерел, обсягів отримання прибутку, сплати податків, зборів та відрахування, визначаються її загальні принципи господарської діяльності, її фіскальне навантаження, специфіка отримання прибутків та інше.

Виникає декілька важливих питань:

  1. Які існують способи отримання максимального фінансового результату та як можливо зменшити фіскальний тиск на підприємство?
  2. Які існують правила ведення господарської діяльності ІТ-компаній в Україні, для полегшення робочого процесу та підготовки звітної документації?
  3. Які законні варіанти мінімізації податкових та інших ризиків?
  4. Які існують способи залучення з вигідними умовами для обох сторін партнерів та працівників до співпраці з компанією?

Найти відповідь на найбільш актуальні питання можливо у досвідченого ІТ-бухгалтера-професіонала. Або можливо звернутись до фахової команди висококваліфікованих спеціалістів у галузі обліку, аудиту та фінансового менеджменту ІТ-компаній. Аудиторська Компанія «Аудит Сіріус Плюс» гарантує високу якість надання послуг в області бухгалтерського обліку та аудиту.

Як обрати бухгалтера в ІТ-компанію: штатного працівника чи залучити фахівця?

Існує така закономірність, що у більшості ІТ-компаній існує вакансія головного бухгалтера. Крім цього, у багатьох підприємствах в штаті є бухгалтери, менеджери з обліку та аудиту, фінансовий менеджер. Наявність такого великого кадрового забезпечення передбачає значні щомісячні витрати на виплату заробітної плати та соціальних фондів. Також потрібно створювати робочі місця та забезпечувати робітників витратними матеріалами, персональними комп’ютерами, засобами зв’язку та іншими видами техніки. Окрім того, точної гарантії добросовісної та високо-профільної якості посадових обов’язків, у відповідності з бухгалтерськими стандартами та податковими правилами, ніхто не надає. Відсутність широкого досвіду роботи саме в галузі ІТ-підприємств, супроводжується появою найбільш поширених помилок ведення бухгалтерської справи. До них слід віднести:

  1. Використання операції надання послуг при передачі прав на володіння результатами інтелектуальної власності ІТ-розробників. Така помилка передбачає необхідність додаткової сплати ПДВ. При правильному використанні передачі прав на інтелектуальну власність роялті не обкладаються податками.
  2. Неправильне обрання статті виплати заробітної плати, яка передбачає нарахування відрахувань у соціальні фонди розміром 22% та військового збору у розмірі 1,5% при передачі прав на результати інтелектуальної діяльності програмістів, тягне за собою збільшення продуктивних витрат звітного періоду майже на 25 %.
  3. Введення неправильних та невірних відомостей при проведенні витрат на розробку програм та додатків, веб-сторінок різної конфігурації та баз даних тягне за собою невиправдані фінансові втрати.
  4. При некоректному обліку нематеріальних активів та інших його видів виникає надмірне оподаткування ІТ-компаній та підприємств різного обсягу.
  5. Не вміння працювати з додатком «Дія Сіті», а саме відсутність знань щодо особливостей при веденні бухгалтерського обліку та оподаткуванні гіг-контрактів персоналу ІТ-підприємств.

Для того, щоб уникнути таких недоліків у веденні бухгалтерії та не допустити непомірне фіскальне навантаження або появу іншого ризику, ведення бухгалтерського обліку на своїй ІТ-компанії важливо довіряти лише досвідченим фахівцем в галузі даного профілю. На жаль, Україна не може похизуватись великою кількістю таких спеціалістів. Це пов’язано з тим, що наявність компаній з розробки програмного забезпечення та інформаційних технологій по території держави невелика. Вони знаходяться у великих містах, типу Київ, Харків, Днепр, Одеса, Львів, і то їх кількість на сьогоднішній день невелика і там. Цей факт легко пояснити наявністю мінімального або, взагалі, відсутністю у пересічних спеціалістів, які оформляються в штат, практичного досвіду з ведення бухгалтерського обліку саме в ІТ-компаніях. Але на протязі останніх кількох років відмічається значний та швидкий розвиток галузі та поява великої кількості нових компаній, які займаються програмуванням, створенням та введенням бази даних, обслуговуванням сайтів та розміщенням даних на вузлах різної категорії, обробкою інформації, створення текстового чи графічного контенту та іншими послугами. Відмічають декілька найбільш дієвих способів залучення фахівців вузького профілю до роботи в IT-компаніях на максимально вигідних умовах:

  1. Сумісна робота з підприємствами, які займаються підготовкою кадрів та надають з їх допомогою послуги бухгалтерського обліку використовуючи аутсорсинг.
  2. Співпраця на постійній основі щоденно з фахівцями аудиторської компанії за графіком роботи підприємства.
  3. Підвищення рівня кваліфікації та навчання власного бухгалтера за програмою ведення бухгалтерського обліку та аудиту IT компанії. Отримання консультацій та періодичного оцінювання діяльності власного бухгалтера високопрофільними фахівців аудиторської компанії.

Аудиторська компанія «Аудит Сіріус Плюс» забезпечує здійснення всіх зазначених вимог та пишається своїм багаторічним досвідом сумісної діяльності з великою кількістю IT-компаній українського, європейського та світового масштабів

Чому обирають послуги фахівців аудиторської компанії «Аудит Сіріус Плюс»

Дуже важливо вміти визначати рівень кваліфікації обраного вами фахівця. Для цього рекомендуємо простежити за його діяльністю, а саме – оцінити обсяг зменшення нарахованих до сплати податків або їх оптимізацію. Також важливо слідкувати за оформленням зборів та інших відрахувань до органів державного та місцевого врядування за звітній період. При цьому рекомендуємо здійснити порівняння цих цифр зі звітом за попередній період. Виявлені при такій перевірці незначні помилки у нарахуванні суми до сплати податків свідчить про те, що здійснювався некоректний бухгалтерський облік. Також можливий недостатній рівень кваліфікації або не уважність фахівця.

Ще однією з причин може бути умисне ухилення від сплати податків. Не важливо чому саме виявилися дані недоліки, важливо знати, що низький рівень кваліфікації бухгалтера може призвести до значних проблем підприємства, які можуть вилитися не лише штрафами, але й можуть потягнути за собою адміністративно чи кримінальну відповідальність. Саме тому важливо, щоб бухгалтерію IT-компанії вів профільний спеціаліст з великим досвідом та рейтингом у своєї галузі.

Аудиторська компанії «Аудит Сіріус Плюс» співпрацює з провідними підприємствами-розробниками в сфері інформаційних технологій по деяким містам України. Наші фахівці завжди готові надати кваліфіковану інформацію та рекомендаційні відгуки задоволених клієнтів про бухгалтерську діяльність будь-якого спеціаліста з аудиторської компанії «Аудит Сіріус Плюс». Всі наші спеціалісти пройшли жорсткий відбір на перевірку практичного рівня знань та після отримання позитивних результатів були зараховані в штат команди аудиторської компанії «Аудит Сіріус Плюс». Саме тому фахівці нашої компанії відрізняються від своїх колег других компаній наступними якостями:

  1. Великий досвід співпраці з IT-компаніями та ведення бухгалтерії підприємств, діяльність яких спеціалізується на наданні послуг у сфері програмування та інформаційних технологій.
  2. Наявність сертифікатів міжнародного рівня САР/СІРА, які підтверджують практичне відпрацювання ведення обліку у відповідності до міжнародних стандартів. Це є обов’язкова опція для замовників іноземців, тому для IT-компаній які надають послуги з розробки продуктів та супроводу роботи з нерезидентами це стане значною перевагою вашого рівня кваліфікації в очах замовника.
  3. Вміння проводити на запит клієнта експрес-аудит, щодо з вивчення детальною картини господарювання та невиплати підприємством податків за попередній період звітності.
  4. Наявність знань та практичних вмінь оволодіння операціями з обліку і передачі об’єктів права інтелектуальної власності в додатку «Дія Сіті».

Всі фахівці нашої команди це відповідальні, організовані, оперативні, досвідчені бухгалтера, які зарекомендували себе на протязі довгих років співпраці з учасниками високотехнологічного ринку не лише на території України але і поза її межами

Аудиторська компанія «Аудит Сіріус Плюс»: перевірка облікової документації за попередній період та зменшення фіскального навантаження

Експрес-аудит відноситься до первинних та найбільш дієвих необхідних методів, з яких починається етап співпраці з IT-компанією. Також з його допомогою можна визначити рівень кваліфікації обраного вами бухгалтера. Окрім того, експрес-аудит надає можливість вивчити за попередній період результати господарської діяльності підприємства, особливості роботи та схеми господарювання, створення фіскального навантаження. У більшості випадків, вже на самому початку експрес-аудиту, при вивченні фінансової звітності компанії, проявляються недоліки обраних способів діяльності та бухгалтерського обліку. Тривалість ефективного експрес-аудиту, результати якого дозволяють отримати цілісну картину, в залежності від масштабів IT-компаній та особливостей її діяльності, складає від 3 до 5 днів. Це свідчить про те, що на протязі одного робочого тижня можливо:

  • Визначити глобальні помилки у оформленні видів діяльності, витрат та активів підприємства;
  • Підібрати на наступний звітній період найбільш ефективні та лише законні методи зниження надмірного фіскального навантаження;
  • Значно знизити фінансові ризики та витрати, або взагалі їх анулювати, для того, щоб не стикатися з ними в майбутньому;
  • Підібрати найбільш дієві шляхи компенсації, тобто забезпечити повернення до бюджету підприємства нерозумно сплачених коштів, або перезарахувати їх на майбутні періоди звітів;
  • Визначити резерви, які приховані або перспективний потенціал для забезпечення раціонального використання активів;
  • Встановити найбільш підходящі схеми ведення господарської діяльності, складання та продаж результатів і інтелектуальної діяльності, високорентабельного надання послуг та консультацій.

Для аудиторської компанії «Аудит Сіріус Плюс» характерні масштабні цілі, метою яких є зробити бізнес в галузі IT найбільш прибутковим, зручним та автоматизованим. Ми постійно підвищуємо свій рівень знань у лідерів, щодо використання потенціалу та можливостей з максимальною користю для кожного свого клієнта. Ми прагнемо надати кваліфіковану допомогу кожному, хто звернеться до послуг нашої компанії. Намагаємося значно збільшити свої доходи при паралельному зменшенні витрат, ризиків та часу на фінансовий, податковий і бухгалтерський обліки. Запорукою вдалого розвитку та зростанню нашого бізнесу є надання сучасних, високотехнологічних, професійних, бухгалтерських послуг. Для нас важливий ріст кожного з клієнтів разом з нами, збільшення їх прибутку та активів які забезпечують розробку нових сучасних, вітчизняних проектів не лише на території Україні але й стануть проектами світового рівня.

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *

Про насAudit Sirius Plus
Понад 17 років надаємо послуги для малого та середнього бізнесу
03055, Україна, м.Київ проспект Перемоги 22, оф 38
https://auditsirius.com.ua/wp-content/uploads/2021/06/logo-gold-2021_montazhnaya-oblast-1.png
https://auditsirius.com.ua/wp-content/uploads/2021/06/coin-gold-2021-footer.png
Зворотний дзвінокЗалиште заявку!
Ми вам передзвонимо протягом 5 хвилин

    О насAudit Sirius Plus
    Более 16 лет оказываем услуги для малого и среднего бизнеса
    03055, Украина, г.Киев проспект Победы 22, оф 38
    НавигацияМеню
    Обратный звонокОставьте заявку!
    Мы вам перезвоним в течении 5 минут

      Розробка сайтуРазработка сайта My master

      © Auditsirius 2011-2023