Пн - Пт10:00 - 18:00
Офісм.Київ. проспект Перемоги 22, оф 38
Ми в соц. мережах

Функції та обов’язки бухгалтера на підприємстві

24.01.20230

На даний момент бухгалтер у компанії – це не звичайний співробітник, який вирішує питання щодо бухобліку, оподаткування. Як показує практика, бухгалтер може бути замість юриста, вести договори, приймати кадри на роботу, контролювати питання фінансового стану підприємства і так далі.

Які основні функції виконує бухгалтер?

Бухгалтер виконує такі важливі функції:

  1. Безперервно веде бухгалтерський облік.
  2. Організовує бухоблік з урахуванням чинного законодавства та установчих паперів, стежить за тим, щоб було дотримано встановлених єдиних методологічних принципів бухобліку.
  3. Дотримується правил обігу документів, а також методів обробки фінансової інформації.
  4. Слідкує за тим, щоб дотримувався порядок складання первинної документації.
  5. Виконує систематизацію інформації.
  6. Слідкує за достовірністю інформації, щоб правильно була виконана інвентаризація.

Також бухгалтер складає, надає податковій інспекції звітність, займається оформленням інших звітностей.

У 21 столітті професія бухгалтера дещо змінилася. Невеликі бухгалтерські компанії об’єдналися, стали більшими. Також зменшився список послуг, змінилися вимоги до фінансових працівників. Внаслідок деяких обставин бухгалтерська сфера зазнала кризи:

  • Бухгалтерам менше довіряють;
  • Фахівець став соціально відповідальним;
  • Виникли стандарти звітності, оприлюднення документа.

Також криза торкнулася регулювання бухгалтерської діяльності, фінансової освіти, організаційних питань аудиторських компаній.

Основні ознаки бухгалтерської професії

Перерахуємо основні ознаки бухгалтерської діяльності:

  1. Висока зацікавленість громадськості до наслідків роботи фахівця.
  2. Є необхідність завжди дотримуватися етичних норм.
  3. Монопольна позиція, наприклад під час підтвердження бухгалтерського звіту.
  4. Підвищена мобільність. Людина, яка має вищу фінансову освіту, працює не лише бухгалтером, а й головним фінансистом, економістом.
  5. Бухгалтер здійснює власну діяльність як найманий співробітник у штаті компанії або незалежного експерта. Завдяки незалежним компаніям створюється широкий спектр послуг для проведення аудиторських перевірок, системи оподаткування тощо.
  6. Забезпечується конфіденційність у роботі із замовниками.
  7. Істотно змінюється зміст діяльності, якщо змінюється робоче місце (сфера роботи, формування бухгалтерської системи різняться у різних компаніях).
  8. Виконуються ідентичні завдання (виділяється робота з чіткими розмежуваннями від початку до кінця, наприклад, складається звіт за квартал).
  9. Здійснюється чіткий контроль держави.

Обов’язки бухгалтера контролює покупець (власник, директор підприємства), і навіть державні органи (податкова інспекція, соціальні органи). Бухгалтер постійно навчається, підтримує свій професіоналізм.

Наразі ситуації щодо статусу професії фінансиста трохи змінилося: сьогодні не роботодавець підбирає співробітника, а досвідчений бухгалтер обирає місце, де планує працювати. Таке стало можливим, оскільки зросла роль бухобліку, податкового обліку у діяльності будь-якого підприємства. Бухгалтер вважається затребуваним у компанії, він може ухвалювати управлінські рішення. У практиці розрізняють два різні підходи до визначення статусу бухгалтера:

  1. Перший варіант – бухгалтер займається рахунками, що відображається в обліку будь-яких первинних документів. Від діяльності такого фахівця майже нічого не залежить у функціонуванні фірми.
  2. Другий варіант – бухгалтер вважається важливою особою у діяльності підприємства, на його думку прислухається керівництво, коли ухвалює важливі рішення.

Визначення ролі фінансиста у компанії має ставитися між двома підходами, які описані вище. До фахівця, звичайно, керівництво має прислухатися, але здійснювати невластиві йому функції фахівець не повинен. Справа в тому, що на бухгалтера і так налагоджується відповідальність, він організовує податковий, бухгалтерський облік.

Головне завдання бухгалтерії – надавати достатньо даних, які задовольняють потреби різних користувачів. Бухоблік – мова, що дозволяє бухгалтерські та не бухгалтерські дані передавати зацікавленим особам. Такими особами можуть бути люди, які стосуються роботи компанії, наприклад, керівництво, власник, інвестор.

Найчастіше бухгалтер намагається убезпечити компанію від додаткових ризиків, які можуть виникати у ухвалених раніше рішеннях. Проте діяльність бухгалтера, вимоги, які він ставить, підприємці не завжди розуміють. Все тому, що можуть накладатися деякі, часто засновані на правила закону обмеження на методи здійснення задуманих цілей.

При доборі штатного співробітника необхідно вибирати того, хто відповідає вимогам роботи, що має бути. Бухгалтер повинен:

  • Мати відповідну освіту;
  • Вміти грамотно запам’ятовувати важливу інформацію, грамотно оцінювати дані;
  • Мати гарну зорову пам’ять;
  • Бути посидючим, точним;
  • Мати охайну зовнішність;
  • Вміти грамотно заповнювати документи, наприклад доповідні.

Умови господарювання, які сьогодні практикуються, висувають до бухгалтерів високі вимоги, до їхнього професіоналізму, знань. Бухгалтер повинен вільно:

  • Працювати на своєму місці;
  • Володіти основами законодавства;
  • Розповісти про положення бухобліку та інших нормативних матеріалів;
  • Знати, що входить у накази та розпорядження керівника;
  • Знати, як правильно оформлюються документи;
  • Аналізувати господарську та фінансову роботу;
  • Знати, як використовуються матеріальні, фінансові ресурси підприємства.

Крім цього, досвідчений бухгалтер завжди знайомий з усіма основами економіки, знає, як організовується виробництво, обробляється економічна інформація, здатна працювати на ПК і так далі.

Згодом бухгалтер, як професія, не втратить затребуваність. Таким чином, робимо наступний висновок – облікові операції будь-якої компанії потребують регулярного контролю, вивчення фахівцем. Це означає, що одна з важливих складових виробничого та економічного процесу вважається саме бухгалтерія.

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *

Про насAudit Sirius Plus
Понад 17 років надаємо послуги для малого та середнього бізнесу
03055, Україна, м.Київ проспект Перемоги 22, оф 38
https://auditsirius.com.ua/wp-content/uploads/2021/06/logo-gold-2021_montazhnaya-oblast-1.png
https://auditsirius.com.ua/wp-content/uploads/2021/06/coin-gold-2021-footer.png
Зворотний дзвінокЗалиште заявку!
Ми вам передзвонимо протягом 5 хвилин

    О насAudit Sirius Plus
    Более 16 лет оказываем услуги для малого и среднего бизнеса
    03055, Украина, г.Киев проспект Победы 22, оф 38
    НавигацияМеню
    Обратный звонокОставьте заявку!
    Мы вам перезвоним в течении 5 минут

      Розробка сайтуРазработка сайта My master

      © Auditsirius 2011-2023